امروز ۲۹ اکتبر مصادف با روز جهانی اینترنت است. روز جهانی اینترنت شاهدی است بر تاثیر ژرف و عمیق اینترنت در زیست روزمره تمامی انسانها، آن هم در جهانی که آکنده است از نوآوریهای دیجیتال.
روز جهانی اینترنت روز بزرگداشت فناوری است که نحوه برقراری ارتباط، کار، یادگیری و تعامل ما با جهان را متحول کرده است.
پس بیایید تا به مناسبت روز جهانی اینترنت ابتدا به اهمیت اینترنت و تاریخچه آن بپردازیم و در ادامه ببینیم که اینترنت چگونه و به چه شیوههایی زندگی ما را دستخوش تغییر کرده است.
تولد اینترنت
اینترنت که اغلب به عنوان «بزرگراه اطلاعاتی» توصیف شده است، از دل چند پیشرفت پیشگامانه در زمینه فناوری پدید آمد.
همه چیز با شبکه آژانس پروژههای تحقیقاتی پیشرفته آرپانت(ARPANET) آغاز شد، پروژهای که توسط وزارت دفاع ایالات متحده در اواخر دهه ۱۹۶۰ به راه افتاد. هدف آرپانت ایجاد یک شبکه غیرمتمرکز بود که بتواند از حمله اتمی جان سالم به در ببرد.
روز جهانی اینترنت زمانیست که نخستین پیام در تاریخ ۲۹ اکتبر سال ۱۹۶۹ دقیقاً در ساعت ۱۰:۳۰ شب ارسال شد.
این لحظه تاریخی هنگامی رخ داد که چارلی کلاین، یک دانشجوی برنامه نویس در دانشگاه کالیفرنیا، لس آنجلس (UCLA)، تلاش کرد تا واژه “LOGIN” را از طریق آرپانت به کامپیوتر موسسه تحقیقاتی استنفورد، که در حدود 350 مایل دورتر از او قرار داشت ارسال کند.
سیستم او بعد از آن که موفق شد تا تنها حروف L و O را ارسال کند از کار افتاد. اما همین پیام ساده و کوتاه آغازگر عصر اینترنت بود و راه را برای شبکه جهانی که امروز میشناسیم هموار کرد.
دهههای نوآوری:
از همان آغاز یعنی ۲۹ اکتبر ۱۹۶۹ که امروزه روز جهانی اینترنت نامگذاری شده است، اینترنت دستخوش تحولات و نوآوریهای زیادی شد که آن را به سمت پدیدهای جهانی سوق داد.
توسعه شبکه جهانی وب توسط تیم برنرزلی در سال ۱۹۸۹ امکان دسترسی کاربرپسند به اطلاعات در فضای اینترنت را فراهم کرد. به علاوه رابط گرافیکی وب، مسیریابی و به اشتراک گذاری اطلاعات را برای افراد آسانتر کرد و نحوه دسترسی و انتشار دانش را نیز متحول ساخت .
اینترنت در طی زمان شاهد رشد و تنوع تصاعدی بسیاری بوده است، به طوری که امروزه دیگر از آن تنها به عنوان ابزاری به جهت برقراری ارتباط استفاده نمیکنیم.
امروز و در روز جهانی اینترنت اما، اینترنت یک چشم انداز دیجیتالی گسترده است که در آن خرید کرده، خودمان را سرگرم ساخته و امور مالیمان را مدیریت میکنیم.
همچنین با استفاده از اینترنت شغلمان را به انجام میرسانیم، یا از پلتفرمهای رسانههای اجتماعی، سایتهای تجارت الکترونیک و اپلیکیشنهای بیشماری استفاده میکنیم که امروزه دیگر به بخش جدایی ناپذیری از زندگی روزمره ما تبدیل شدهاند.
دسترسی جهانی اینترنت:
در روز جهانی اینترنت میتوان یکی از برجستهترین دستاوردهای اینترنت را، توانایی آن در فراتر رفتن از مرزها و نزدیکتر کردن جهان به یکدیگر دانست.
اینترنت توانسته است تا موانع جغرافیایی، زبان و فرهنگ را از میان بردارد و به افراد با پیشینههای مختلف اجازه دهد تا با یکدیگر ارتباط برقرار کنند.
چنین فضایی بستری است جهت تبادل ایدهها و مکانی است که افراد میتوانند جوامع همفکر خود را یافته و با انسانها از هر گوشهای از جهان ارتباط برقرار کنند.
آموزش و به اشتراک گذاری دانش:
یکی ارز دلایل گرامیداشت روز جهانی اینترنت آن است که میتوان گفت اینترنت آموزش را دموکراتیک کرده است. چنین فضایی امکان دسترسی افراد به انبوهی از اطلاعات را فراهم آورده، از مقالات علمی و دوره های آنلاین گرفته تا فیلم های آموزشی و انجمنهایی که افراد میتوانند از متخصصان به شکلی یکسان بیاموزند .
چنین شکلی از دسترسی، آموزش را متحول کرده است و باعث شده تا تمام افرادی که به اینترنت متصل میشوند بتوانند با استفاده از آن دانش و مهارتهای خود را گسترش دهند.
اینترنت آموزش را دموکراتیک کرده است.
در طول همهگیری COVID، زمانی که آموزش سنتی با اختلالات بسیاری مواجه شد، اینترنت بود که نقش بسیار مهمی را در تضمین تداوم یادگیری ایفا کرد.
مدارس، کالجها و دانشگاهها به کلاسهای آنلاین انتقال یافت و دانشآموزان در هر سنی با این شیوه جدید یادگیری سازگار شدند. انعطاف پذیری اینترنت در حمایت از آموزش در موقعیتهای چالشبرانگیز، اهمیت آن را در زندگی ما برجستهتر کرده است.
فرصتهای اقتصادی:
در روز جهانی اینترنت باید به این نکته توجه کنیم که اینترنت موجی از فرصتهای اقتصادی را به راه انداخته است. این اتفاق کارآفرینی را در مقیاس جهانی گسترش داده و افراد را برای راه اندازی کسب و کارهای آنلاین، فروش محصولات و ارائه خدمات در بازار وسیع بین المللی توانمند ساخته است.
همچنین پلتفرمهایی مانند Etsy، eBay و Amazon فرصتهایی را برای صنعتگران و صاحبان مشاغل کوچک ایجاد کرد تا به مشتریان در سراسر جهان دسترسی پیدا کنند.
علاوه بر این، اقتصاد گیگ به پشتوانه اینترنت بود که رونق یافت . فریلنسرها، کارگران از راه دور و پیمانکاران مستقل توانستند که کار و مشتریانی را از هر کجای این جهان پیدا کنند؛ این اتفاق به تغییر چشم انداز کار کمک بسیاری کرد.
تاثیر اجتماعی:
اینترنت گویی صدایی به تمامی افراد بیصدا داده است، به جوامع حاشیهنشین اجازه داده است تا داستانهای خود را به اشتراک بگذارند و از تغییر حمایت کنند.
علاوه بر این، اینترنت نحوه ارتباط ما با عزیزانمان را از طریق تماسهای ویدیویی، رسانههای اجتماعی یا برنامههای پیام رسانی بازتعریف کرده است.
اینترنت برای بسیاری، به ویژه در زمان جدایی و بحران، به یک راه نجات تبدیل شده است. البته لازم به ذکر است که تأثیر اجتماعی اینترنت غیرقابل اندازه گیریست.
چالشها و مسئولیتها:
روز جهانی اینترنت فرصتی است تا به این موضوع توجه کنیم که اینترنت با وجود تمام مزایای بیشمارش معایبی نیز دارد. انتشار اطلاعات نادرست و اخبار جعلی، نگرانیهایی را در مورد اعتبار اطلاعات آنلاین ایجاد کرده است.
تهدیدات امنیت سایبری، مسائل مربوط به حریم خصوصی آنلاین و اعتیاد به فضای دیجیتال برخی از چالشهایی هستند که برای اطمینان از استفاده ایمن و مسئولانه از اینترنت باید مورد توجه و بازبینی قرار گیرند.
برای حفظ جنبههای مثبت اینترنت، ضروری است که دولتها، سازمانها و افراد به جهت حفاظت از یکپارچگی آن با یکدیگر همکاری کنند. استفاده مسئولانه از اینترنت، سواد دیجیتال و اقدامات قوی امنیت سایبری در حفاظت از دنیای آنلاین ضروری است.
آینده اینترنت:
روز جهانی اینترنت فرصتی است به منظور نگریستن به آینده و بررسی فصل بعدی تکامل اینترنت. فناوریهای نوظهوری مانند هوش مصنوعی، G5 و اینترنت اشیا (IoT) در حال تحولی در نحوه تعامل ما با حوزه دیجیتال هستند. این فناوریها نوید اتصال، راحتی و نوآوری بیشتر را میدهند.
-
هوش مصنوعی:
هوش مصنوعی به شکل فزایندهای در سرویسهای آنلاین مختلف، از دستیارهای مجازی مانند سیری و الکسا گرفته تا توصیههای محتوای شخصیشده و رباتهای گفتگو، مورد استفاده است.
-
فناوری5G :
گسترش شبکههای 5G اتصالات اینترنتی سریعتر و مطمئنتری را نوید میدهد و برنامههای جدیدی مانند واقعیت افزوده و واقعیت مجازی و دستگاههای پیشرفته IoT را امکانپذیر میکند.
-
اینترنت اشیا IoT:
اینترنت اشیا شبکه ای از دستگاه ها و اشیاء را به یکدیگر متصل کرده است که با هم ارتباط برقرار میکنند و دادههایی را به اشتراک میگذارند. چنین فضایی پتانسیل آن را دارد که صنایعی مانند مراقبتهای بهداشتی، حمل و نقل و کشاورزی را متحول سازد.
-
واقعیت مجازی و افزوده:
واقعیت مجازی و واقعیت افزوده در حال تغییر نحوه تعامل ما با دنیای دیجیتال هستند، از تجربههای بازی همهجانبه گرفته تا آموزش و آموزش.
آینده اینترنت به پیشرفتهای فناوری مربوط است اما باید در نظر داشت که ما به عنوان جامعه جهانی به چه صورت از پتانسیلهای چنین فضایی به جهت بهبود جامعه بهره میبریم.
در پایان این که:
روز جهانی اینترنت مراسمی است به جهت بزرگداشت نبوغ انسان و قدرت اتصال!
روزی است برای تامل در مسیر باورنکردنی که از تولد ARPANET شروع شد و تا عصر دیجیتالی که اکنون در آن زندگی می کنیم ادامه یافت . اینترنت شیوه زندگی، کار، یادگیری و ارتباط ما را تغییر داد. فرصتهای بسیاری را ایجادکرد و افراد را در سراسر مرزها به یکدیگر متصل کرد.
با این حال، روز جهانی اینترنت نیز روزی است که باید مسئولیتهایی را که با چنین ابزار باورنکردنی همراه است به رسمیت بشناسیم.
در روز جهانی اینترنت، بیایید گذشته را جشن بگیریم، حال را قدر بدانیم و آیندهای را متصور شویم که در آن اینترنت در مسیر رشد و شکوفایی خود باز هم به جلو قدم برداشته و روز به روز جهان ما را بیش از پیش متحول میسازد، آن هم تنها با یک کلیک!