روایت از دست رفتن در حسرتها؛ معرفی کتاب هرس
هرس دومین رمان از نسیم مرعشی، نویسنده جنوبی است که نامش با نوشتن رمان پاییز فصل آخر سال است به عنوان یکی از پرطرفدارترین آثار سالهای اخیر در ابیات معاصر فارسی مطرح شد. هرس در فضای روزهای پساجنگ در ایران با شخصیتهایی وامگرفته از مردم جنوب ایران روایت میشود.
این رمان که پرداختی متفاوت به مقوله جنگ عراق علیه ایران و عواقب و آثار آن دارد، با ماجرای زوجی خرمشهری و از دست دادن فرزند آنها، مخاطب را با خود همراه میکند. داستان هرس در کمتر از 200 صفحه و در 14 فصل روایتی موجز و تأثیرگذار را به مخاطب خود ارائه میکند.
هرس مانند سایر آثار مرعشی، با همکاری نشر چشمه در پاییز سال 1396منتشر شد و تا کنون بیش از سی چاپ از آن روانه پیشخوان کتابفروشیها شده تا مخاطبان علاقهمند به ادبیات داستانی معاصر فارسی به آن دسترسی داشته باشند.
جنگ آنگونه که پایانی ندارد؛ موضوع و محتوای کتاب هرس
کتاب هرس روایتگر لایههای پنهان و زیرین زندگی مشترک زن و شوهری اهل خرمشهر به نامهای رسول و نوال است در اثنای جنگ هشت ساله عراق علیه ایران دچار آسیب میشود و پس از آن نیز هیچگاه به حالت سابق و عادی خود باز نمیگردد.
ماجرا میان شخصیتها و دیالگوها در بستر و اتمسفری سهمگین و پرکشش دنبال میشود. بخشی از این روایت به نوال و رسول از آن جهت میپردازد که با وجود پایان جنگ اما فقدان خود را را نپذیرفته و در بهت روزهای جنگ به سر میبرند. این زوج سعی میکنند با به دنیا آوردن فرزند پسر، به خودشان امید دهند که روزهای جنگ تمام شده و میتوانند زندگی-شان را از نو شروع کنند.
کتاب هرس رمانی کوتاه است که در کمتر از 200 صفحه و ۱۸ فصل کوتاه برای مخاطب روایت میشود. داستان از همان لحظات ابتدایی، با ویژگیهای مانند بیان لهجه جنوبی در گفتار شخصیتها، مخاطب را به تجربهای اصیل و تماماً مستند در بطن داستان دعوت میکند. متن کتاب هرس خواننده را در خود غرق میکند و شما را به جنوب و دوران جنگ میبرد که به خوبی و با دقت نویسنده که فضای تصویر شده است.
برونریزیها و احساسات در این کتاب به مراتب قوی و درگیرکننده هستند و منجر به درک و فهمی قابلقبولی در مخاطب میشود. نویسنده به هدف تقبیح جنگ با نشان دادن عواقب وآثار آن بر بنیان خانواده و روان انسانهای جنگزده، مخاطبانش را به عمق اهمیت صلح سوق میدهد.
از جهاتی میتوان کتاب هرس را جلوتر از کتاب پاییز فصل آخر سال است دانست، چراکه در اینجا ما با ابعاد پنهان روحی و روانی انسانهای درگیر جنگ و ریشههای ناهنجاری آنها، بیشتر آشنا میشویم و جنس روایت مانند کتاب اول مرعشی، رویکردی مستقیم ندارد. مرعشی در هرس که دومین رمان او محسوب میشود، در فاصلهای از جنگ و البته نسل همدوره خودش، با آدمهای زخمخورده و درگیر تروما مواجه است و مخاطب را در شناخت فقدان و سوگ با خود همراه میکند.
نوشتن از سوگ آینده؛ درباره نویسنده کتاب هرس
نسیم مرعشی نویسنده جنوبی متولد سال ۱۳۶۲ است که با وجود فارغالتحصیلی در رشته مهندسی مکانیک در شهر تهران، حرفه کاری خود را با روزنامهنگاری، نویسندگی و فیلمنامهنویسی پیوند زد. او که از خانوادهای با علایق و دلمشغولیهای فرهنگی و ژورنالیستی میآید، در سال 1394 با اولین اثرش، کتاب پاییز فصل آخر سال است که روایتگر زندگی سه دختر به نامهای لیلا، شبانه و روجا و مواجهشان است، توانست برنده جایزه ادبی جلال آلاحمد شود.
او به پشتوانه قریحه و استعداد ادبی و همچنین پیشینه خانوادگیاش،این مسیر را با اثر داستانی دومش به نام هرس و عنوانی در حوزه داستان کودک و نوجوان با نام درسا و ماجرای عجیب کلاس دوم به عنوان سومین کتاب تألیفیاش ادامه داد. نسیم مرعشی آخرین کتابش با عنوان درباره کشتن را در تابستان 1402 و در مجموعه کتابهای در واقع از نشر چشمه منتشر کرد.
برای آشنایی بیشتر با نسیم مرعشی میتوانید اینجا را کلیک کنید.
بخشی از کتاب هرس:
“شاید نوال راست گفته بود؛ گذشته از زندگی آنها پاک نمیشد. رسول این همه سال بیخود با آن جنگیده بود. آنجا، زیر آن خاک که داشت دفنش میکرد، دلش خواست تمام آن روزها برگردند و همهشان را طوری که بودند زندگی کند؛ طوری که واقعا بودند. نه آنطور تقلبی که خودش ساخته بود. خواست سالها برای شرهان عزاداری کند. آنقدر گریه کند که از چشمهایش خون بیاید.
خواست قبل از مردن برود خرمشهر خانه خرابش را ببیند، مثل همه که رفته بودند و دیده بودند. خواست حالا که قرار است بمیرد، توی خرمشهر بمیرد. کنار شرهان. کنار خانهاش. کنار زندگیاش با نوال؛ که همان روز اول جنگ با پسرش خاک شد و از دست رفت.”
“تو جنگه ندیدی. دروغ میگی که دیدی. اگه دیده بودی میدونستی فرقی نداره کی سر قبر کی گریه کنه. کی بچه کیه بزرگ کنه. میدونستی همین که زندهن بسشونه.”
نقد و بررسیها
هنوز بررسیای ثبت نشده است.