مصائب جوان ایرانی و هزار حرف نگفته؛ معرفی کتاب پاییز فصل آخر سال است
کتاب پاییز فصل آخر سال است اولین رمان از نسیم مرعشی، نویسنده جنوبی است که با استقبال کمنظیر مخاطبان ادبیات فارسی مواجه شد و با کسب جایزه جلال آل احمد توانست جایگاه خود را به عنوان یکی از پرمخاطبترین رمانهای معاصر ادبیات ایران تثبیت کند. پاییز فصل آخر سال است داستان زنان و دختران ایرانی و دغدغههایشان را با زبانی ساده برای مخاطب روایت میکند.
رمان پاییز فصل آخر سال است به بازگویی دغدغههای نسل جوان در جامعه ایران و برخورد با بحرانهایی همچون مهاجرت، ازدواج، زنانگی و آینده میپردازد که در قالب قصه زندگی سه نفر با نامهای لیلا، روجا و شبانه در برهههای زمانی یکسان و متفاوت روایت میشود.
پاییز فصل آخر سال است اولین همکاری نسیم مرعشی و نشر چشمه است که در سال 1393 صورت گرفت. همکاری که بعدها در کتاب هرس و درباره کشتن و نیز در بخش کتاب کودک نشر چشمه با عنوان درسا و ماجرای عجیب کلاس دوم ادامه پیدا کرد.
زنان در دایره روایتهای نسل امروز؛ موضوع و محتوای کتاب پاییز فصل آخر سال است
پاییز فصل آخر سال است اولین رمان نسیم مرعشی، نویسنده 40 ساله برنده جایزه جلال آل احمد در سال 1393 است. کتاب پاییز فصل آخر سال است رمانی است که بخشهایی از زندگی سه دختر در آستانهی سی سالگی را برای مخاطب روایت میکند.
زندگیهای این سه شخصیت با نامهای لیلا، روجا و شبانه از دوران دانشگاه با یکدیگر پیوند خورده است و حال با وجود اینکه هر کدام مسیرهای متفاوتی را دنبال میکنند، بر روی زندگی یکدیگر تاثیر میگذارند. روایت پاییز فصل آخر سال است به دو قسمت تقسیم شده است.
این دو لت رمان با نام فصلهای تابستان و پاییز روایت میشوند. در هر کدام از این دو بخش سه فصل را داریم که در هر فصل، با زاویه دید یکی از این سه زن وارد ماجرا میشویم. در قسمت آغازین، هر شخصیت، چند ساعت از یک روز خاص را روایت میکند و مخاطب تلاقی این روایتها را میبیند.
بخش دوم از رمان پاییز فصل آخر سال است، در فاصله زمانی سه ماهه رخ میدهد و در آن شخصیتها، سه روز متفاوت را تعریف میکنند و این جریان روایتها در کنار هم، سلسهای مرتبط و متصل را به طوری تشکیل میدهند. که روایت داستان به شکلی مدور درمیآید.
در توضیح شخیتهای کتاب پاییز فصل آخر سال است، باید گفت که شبانه دختری است که دوران کودکی خود را در جنگ سپری کرده و برای ازدواج مردد بوده، لیلا زنی است که به همراه همسرش به خارج از کشور مهاجرت نکرده و حالا درگیر بررسی درست و اشتباه بودن تصمیمش است و روجا هم به فکر مهاجرت به فرانسه است و در وضعیتی است که با شکست مواجه شده و کاری جز سوگواری برای فرصت از دست رفتهاش را ندارد.
نوشتن از زنانگی به موازات جامعه؛ درباره نویسنده کتاب پاییز فصل آخر سال است
نسیم مرعشی نویسنده جنوبی متولد سال ۱۳۶۲ است که با وجود فارغالتحصیلی در رشته مهندسی مکانیک در شهر تهران، حرفه کاری خود را با روزنامهنگاری، نویسندگی و فیلمنامهنویسی پیوند زد. او که از خانوادهای با علایق و دلمشغولیهای فرهنگی و ژورنالیستی میآید، در سال 1394 با اولین اثرش، کتاب پاییز فصل آخر سال است که روایتگر زندگی سه دختر به نامهای لیلا، شبانه و روجا و مواجهشان است، توانست برنده جایزه ادبی جلال آلاحمد شود.
او به پشتوانه قریحه و استعداد ادبی و همچنین پیشینه خانوادگیاش،این مسیر را با اثر داستانی دومش به نام هرس و عنوانی در حوزه داستان کودک و نوجوان با نام درسا و ماجرای عجیب کلاس دوم به عنوان سومین کتاب تألیفیاش ادامه داد. نسیم مرعشی آخرین کتابش با عنوان درباره کشتن را در تابستان 1402 و در مجموعه کتابهای در واقع از نشر چشمه منتشر کرد.
برای آشنایی بیشتر با نسیم مرعشی میتوانید اینجا را کلیک کنید.
بخشی از کتاب پاییز فصل آخر سال است:
“ما دختران ناقصالخلقهای هستیم شبانه! از زندگی مادرهایمان درآمدهایم و به زندگی دخترهایمان نرسیدهایم. قلبمان مال گذشته است و مغزمان مال آینده. و هر کدام آنقدر ما را از دو طرف میکشند تا دو تکه میشویم. اگر ناقص نبودیم، الان هر سهتایمان نشسته بودیم توی خانه، بچههایمان را بزرگ میکردیم. همهی عشق و هدف و آیندهمان بچههایمان بودند، مثل همهی زنها توی تمام تاریخ. و اینقدر دنبال چیزهای عجیب و بیربط نمیدویدیم.”
“وقتی سکوت میکنم یعنی موافقم؟ نه، نیستم. من وقتی موافق باشم سکوت نمیکنم، میخندم. دهانم را باز میکنم و میگویم بله، موافقم. اما سکوت، میدانم که نمیکنم. شاید آن روز هم سکوت کرده بودم که فکر کردی با رفتنت موافقم. ساکت نشسته بودم و چمدانت را میبستم. موافق نبودم، فقط ساکت بودم؛ و تو بدون من رفتی.”
نقد و بررسیها
هنوز بررسیای ثبت نشده است.